Saznajte sve o Auto salonu Kramar
Profil kompanije, istorija kompanije, naš team...
Profil kompanije

AS Kramar d.o.o. bavi se uvozom i prodajom korišćenih vozila iz Njemačke. Sva vozila posjeduju certifikat o proizvođaču i servisnu evidenciju. Pri kupovini vozila u Auto salonu Kramar dobijate pismenu garanciju 3 mjeseca na motor i mjenjač, te doživotnu garanciju na porijeklo vozila i kilometre.


Istorija kompanije

Kompanija je osnovana 2004. godine i u početku je djelovala na adresi Teskera b.b. u Ljubuškom. U 7. mjesecu 2007. godine preselili smo se na sadašnju adresu Mostarska vrata b.b. Iste godine dobili smo certifikat za sustav upravljanja prema EN ISSO 1900:2000 što je dokaz kvalitete naših usluga. AS Kramar je 2009. godine otvorio svoje podružnice u Crnoj Gori (Nikšić), te 2011 godine u Njemačkoj (Nürnberg). U 2013. godini otvorena je podružnica u Banja Luci, a u 2014. godini u Sarajevu.


U ponudi Auto salona Kramar je oko 500 vozila, a svake nedelje nam dolazi pedesetak novih vozila. Dolazak vozila možete pratiti na našoj web stranici u dijelu "Vozila u dolasku". Na našoj stranici također možete pogledati sva vozila koja su trenutno u ponudi kao i sve podatke o njima. Ako odlučite lično doći u naš salon, naše osoblje će Vam pri Vašoj posjeti biti na usluzi, pružiti Vam sve potrebne informacije i tako pomoći pri izboru Vašeg vozila.



Naš tim

Bez dobrog tima, nema ni konstruktivne komunikacije, kreativnih i inovativnih rešenja, dobre organizacije vremena i ljudskih resursa... Sve navedeno možete naći u Auto salonu Kramar, jer je to način koji vodi ka vrhu piramide – uspješnoj i profitabilnoj kompaniji sa zadovoljnim i uspješnim zaposlenima.

Politika kvaliteta
ISO 9001:2015
Kvalitet usluge, kao i zadovoljstvo korisnika naš je primarni interes. Težimo da budemo najbolji u uslugama prodaje vozila to je usmjerenje iz koga proizilaze osnovni principi naše Politike kvaliteta:
- Zadovoljenje najviših standarda koji se odnose na naše usluge;
- Stalno unapređenje kvaliteta usluga i ispunjenje očekivanja korisnika;
- Stvaranje, održavanje i unapređivanje korektnih partnerskih odnosa sa isporučiocima, korisnicima usluga i svim zainteresovanim stranama
- Neprekidno ulaganje u razvoj i unapređivanje tehničke opremljenosti i edukaciju uposlenih
- Dosljedno poštovanje zakona, standarda i propisa u okviru djelatnosti Društva;
- Kontrola i upravljanje procesima kojima se obezbeđuje ispunjavanje zahtjeva relevantnih zainteresovanih strana;
- Politika kvaliteta je sastavni dio poslovne politike i predstavlja osnovni pravac za ostvarenje ciljeva kroz stalna poboljšanja efektivnosti i efikasnosti procesa.
Žiro računi
Podaci za virmansko i devizno plaćanje
Hipotekarna Banka
520-9836-55

CKB
510-23312-41